2023 | poster expo Vincent's Letterheads | van Gogh kerk Etten-Leur

Expositie Vincent’s Letterheads in Van Gogh Kerk

Etten-Leur

Tot en met 12 februari toont professioneel beeldmaker Huub Smits in de diverse soorten prints van zijn typografische portretten van onder meer Vincent van Gogh.

 

inspiratie

De maker is enthousiast over de toepasselijke locatie: “Van alle inspiratiebronnen voor mijn wrijfletter-portretten is Van Gogh toch wel de grootste. En precies hier is Vincent op 28-jarige leeftijd zijn artistieke carrière begonnen. Dit verhaal wordt in de vaste tentoonstelling fraai verteld in deze kerk waar zijn vader dan predikant is.”

 

verrassen

Smits: “Voor de expo op deze kleurrijke plek moet ik van mezelf wel ’n nieuwe Letterhead creëren. Mezelf uitdagen om het toch weer wat anders te doen dan ik eerder al gedaan heb.

Het is het eerste portret geworden met meerdere lagen letters – in meerdere kleuren. Ik wil echter niet alleen mezelf blijven verrassen; ook het publiek. Zelfs als dat al bekend is met mijn werk. Dat kan bijvoorbeeld door spelen met formaat (“Vincent type 6” meet 180×180 cm), maar ook de bezoekers mogen spelen: zelf aan de slag met wrijfletters. De resultaten worden onderdeel van de expo. Ook is er werk te koop in de kerk.”

 

2023 | flyer expo Vincent's Letterheads | van Gogh kerk Etten-Leur

ontstaan

“Lang geleden runt mijn vader zijn reclamestudio. Ik groei letterlijk op tussen letters. Heel inspirerend. Vlieg dan ook uit naar de Kunstacademie (Grafische Vormgeving) in Den Bosch. De wrijfletters waar mijn vader mee werkt in de jaren ’70/’80 bewaar ik zorgvuldig. Als ik in 2017 mijn intrek in een atelier in Den Bosch neem, kan ik mijn lang gekoesterde wens vervullen: regelmatig uit de digitale (foto)wereld stappen om vrij werk te maken – met de hand!”

 

één voor één

In dit rustgevende tempo wrijft de kunstenaar letters op papier. Uitsluitend de letters van de naam van de geportretteerde. Het begint met Jeroen Bosch. Later krijgen zelfportretten van Vincent van Gogh, Rembrandt en Charley Toorop op deze wijze een “typeface”. De Letterheads van David Bowie en Freddie Mercury worden op verzoek gemaakt voor exposities in een Amsterdamse gallery.

 

waarom?

“Goeie vraag! Ook bij eerder vrij werk in het medium fotografie (Product Portretten van Dutch Design) ben ik op zoek naar toepassingen van voorwerpen waar ze eigenlijk niet voor bedoeld zijn.

En de Letterheads vormen een klein eerbetoon aan mijn vader, aan een traditioneel ambacht van vóór het digitale tijdperk, en natuurlijk aan de inspirerende kunstenaars als Van Gogh.”

 

prints

Er ontstaat een hele collectie. Handgemaakte limited edition zeefdrukken, risoprints, diep- en hoogdrukken, soms zelfs op zelfgemaakt handgeschept papier. Verder zijn er o.m. Gold prints, met letters in goudfolie en in diverse achtergrondkleuren. Veel varianten dus, in kleine oplages. De maker: “Een bewuste keuze: zo past er altijd wel een in jouw interieur en blijven de prints toch exclusief. Ik word zélf blij van het maakproces en van het feit dat ik mensen blij kan maken met mijn werk aan hun muur. Zo weet ik dat er een oude dame is, die elke avond voor het slapen gaan ‘haar’ Vincent welterusten wenst.”

 

fototypo

Onder deze naam werkt de maker (Nijmegen, 1967) meer dan 15 jaar als zelfstandige. Fototypo: typografie (Letterheads) én fotografie: docent, stadsfotograaf (geeft o.m. kaarten en kalenders uit) en interieurfotograaf. Eerdere Letterheads-tentoonstellingen in ons land: Dutch Design Week (Eindhoven), diverse conceptstores en boekhandels en ’n restaurant.

 

“Vincent’s Letterheads“ expo

11 januari t/m 12 februari 2023

Van Gogh Kerk, Markt 4, Etten-Leur

Openingstijden: woensdag t/m zondag 13.30 – 17.00 uur

Insta: www.instagram.com/fototypo.art

Info/tickets Van Gogh Kerk: https://www.vangoghbrabant.com/nl/home/etten-leur

 

Artikel n.a.v. de expo en interview met BNdeStem

Bekijk het artikel hier op fototypo.nl (met toestemming auteur & fotograaf)

Ga naar BNdeStem.nl (premium artikel)