"Ik vind het fascinerend dat bijna alles in onze omgeving ooit
is geweest."

Huub Smits

Sinds 2007 ben ik actief als zelfstandig professioneel beeldmaker onder de naam fototypo.

beeldmaker
Ik móet maken, dat zit in mijn genen en wordt continu gestimuleerd door inspiratie – zie het citaat bovenaan deze pagina. Nieuwsgierigheid naar- en bewondering voor creatieve processen en ‘producten’ van andere makers. Of dat nu om toegepaste of autonome kunstvormen gaat.

zelfstandig
Dit aspect geeft me de vrijheid om voor het soort opdrachten te kiezen dat bij me past. En vooral: waar ik gelukkig van wordt, net als het maken van kunst. Zo voelt werken nooit als een baan maar is het ontdekken en ontwikkelen. En kan ik ervoor kiezen dat het voor mij nooit ‘productiewerk’ wordt.

professioneel
Van bovengenoemde keuze profiteren mijn fotografieklanten dus ook. Alhoewel ik ze bij voorkeur samenwerkingspartners noem. Net als bij het maken van kunst ben ik altijd kritisch op mijn eigen werk – niet snel tevreden.

zonnige woningfotografie interieurs serre fototypo

fotograaf

Elke opdracht, elke locatie biedt me een bekende uitdaging: het optimale resultaat meenemen.

Vervolgens achter het scherm een kritische selectie maken van de gemaakte beelden. Om deze nog eens via bewerking te perfectioneren.
Die selectie kan overigens ook door of in samenspraak met de klant gebeuren.

De opdrachtgever en ik moeten tenslotte méér dan tevreden zijn.

“Ervaring is er genoeg,
maar routineklussen bestaan niet voor mij.”

docent

Vanaf 2000 ben ik als docent actief in de kunsteducatie. In 2004 heb ik ook mijn lesbevoegdheid hierin behaald. Via het ontwikkelen en geven van fotocursussen, workshops, lezingen en lesprogramma’s heb ik velen mogen helpen met de ontwikkeling van hun fotografie.

Altijd constructief met cursisten aan de slag. Gewerkt met basisschoolleerlingen, middelbare scholieren, studenten, volwassenen en senioren. Vooral het stimuleren van creatieve processen geeft veel voldoening.

Ik geef nog steeds met veel plezier les aan amateurfotografen. Ca. 1 x in de maand geef ik een basiscursus fotografie. Een hele workshopdag met veel praktijk, incl. lunch. Je leert in Den Bosch veel over o.a.:

 • scherpstelling, achtergrond onscherp maken
 • diafragma, sluitertijd en ISO-waarde
 • compositie

Meer info, cursusdata en inschrijven

verkort cv

Huub Smits, (Nijmegen, 1967), woonplaats Rosmalen (‘s-Hertogenbosch)

opleidingen  

 • Didactische Bijscholing voor Beeldend Kunstenaars (DBB) aan de Academie voor Beeldende Vorming | Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (2003-2004)
 • Benoembaarheidsverklaring Kunstenaar-Docent (2004)
 • Grafische Vormgeving aan de Kunstacademie:
  Hogeschool ’s-Hertogenbosch, sector Kunst en Vormgeving (1987-1992)
 • Industriële Vormgeving aan het Stedelijk Hoger Instituut voor Visuele Kommunikatie en Vormgeving te Genk, België (1986-1987)

werk

 • Gevestigd in atelier Graafsewijk ‘s-Hertogenbosch (vanaf 2020)
 • Vrij werk vanuit atelier / workshopruimte / winkel “KROON ateliers” te ‘s-Hertogenbosch (2017-2019)
 • Vestiging als zelfstandig professional, onder bedrijfsnaam fototypo (2007-heden) Interieur-, architectuur- en woningfotografie
 • Kunsteducatie: ontwikkelen en geven van fotocursussen, workshops, lezingen en lesprogramma’s voor veel doelgroepen (vanaf 2000)
 • Grafische vormgeving, opmaak, fotografie en data base publishing bij diverse werkgevers (periode vóór 2007)
 • Exposities fotografie & typografie (vanaf 1992)

Volledig cv op verzoek verkrijgbaar, zie ook LinkedIn profiel.