Woningfotografie

Hoog segment vastgoed-fotografie.
De optimale presentatie van je huis, voor particulier en makelaardij.
Als de eerste indruk direct raak moet zijn, kies je voor deze slimme investering die je snel terugverdient.
Informeer naar de mogelijkheden en tarieven. Bel of vermeld je telefoonnummer voor advies op maat.

Opvallen op funda* doe je met:

Succes: snel verkochte woningen

Villa vlot verkopen? Daar levert fototypo vaak een bijdrage aan! Deze woningen zijn goed en snel verkocht. (bron: funda.nl)

Particuliere woningverkopers over fototypo:

“Dag Huub,
Ik wou je nog even bedanken en laten weten dat je foto’s goed hebben uitgepakt. In de eerste week van de herplaatsing van het huis is er direct een kijker geweest die ook koper is geworden, we waren in één week rond. (benevens het financieringsvoorbehoud). De foto’s maakten daarbij het verschil om deze kijker in huis te krijgen. ”
Erik van der Staak, 2019 (woning in 2 weken verkocht)

“Makelaarsland had ze zó nog nooit aangeleverd gekregen. Ons huis is binnen 3 weken verkocht. Kortom: een geslaagde samenwerking, nogmaals hartelijk dank!”
S. van der Heijden, Empel

“Beste Huub,
Hartelijk bedankt voor de prachtige foto’s. We hebben ze zojuist
samen nog eens goed bekeken en zijn er ontzettend blij mee, 
dankjewel! Het huis staat er vanuit alle aspecten mooi en voordelig op.
Heel mooi gedaan – bedankt!”
Wijnand en Vera Heijnen, 2017

“Huub heeft de hele middag uitvoerig de tijd genomen om ons huis zo mooi mogelijk op de foto te zetten. In overleg hebben we foto’s uitgekozen om te bewerken. En deze zijn echt prachtig geworden! Ons huis is (mede door de goede foto’s) binnen twee weken verkocht. Belangrijk om te melden vind ik nog dat de foto’s realistisch zijn (geen groothoeklens oid).
Als je mooie foto’s van je huis wilt, beveel ik de diensten van Huub zeker aan.”
Liza van Opstal, Klaaswaal, 2015 (woning in 2 weken verkocht)

“Fototypo is een veelzijdige fotograaf die de tijd neemt en alles uit de kast haalt om de mooiste foto’s te maken.
Ook de hoogtefotografie is echt prachtig!
Ik zou hem iedereen aanbevelen.”
Mariska van Laarhoven – van Grinsven, Rosmalen, 2015 (woning in 3 weken verkocht)

“Prima fotograaf. Neemt de tijd om alles goed op de gevoelige plaat vast te leggen. Prima foto’s, waarvan de hoogtefoto zeker een bijzondere is. Zeker aan te bevelen.”
Ewout Jonker, Vleuten, 2015 (woning in 5 dagen verkocht)

“Snelle afspraak. Goed advies en professionele benadering van de ruimtes. Hoogtefoto een aanrader!”
P. Baaten, Kaatsheuvel, 2015

“Hele goede fotograaf. Neemt de tijd en maakt reële foto’s, maar neemt ook de eyecatchers mee. Wij hadden ons huis binnen 5 dagen verkocht!”
Sanne Schuurmans, Rosmalen, 2014

“1e contact via mail, waar zeer snel op gereageerd werd. Na goed advies besloten om fototypo reportage te laten maken. Ook in kort tijdsbestek afspraak kunnen plannen. Vervolgens fantastische foto’s gemaakt, waarbij er een prettig persoonlijk contact met fotograaf was.
Mede dankzij foto’s woning binnen 3 weken verkocht.”

M. v.d. Broek, Heeswijk-Dinther

“Wij zijn zeer tevreden over de foto’s die Huub Smits gemaakt heeft ten behoeve van de verkoop van ons huis. Ze waren werkelijk prima: ze lieten de aantrekkelijke kanten van de woning goed zien en geven ook een realistisch beeld. We kregen verrassend veel respons en we denken dat de foto’s zeker hebben bij gedragen aan de snelle verkoop van ons huis”
Jan Jol, Rosmalen

“Huub heeft foto’s gemaakt van ons appartement ten behoeve van de verkoopcatalogus en publicatie op funda. De samenwerking met Huub hebben we als zeer prettig ervaren. Zijn vakkennis en duidelijk adviezen hebben zeker bijgedragen tot de verkoop! Met zijn werkwijze weet hij de nadruk te leggen op verschillende aspecten van de ruimte, de juiste lichtinval te gebruiken en de ruimte zo te fotograferen dat er een realistisch beeld wordt weergegeven. Kortom niet zomaar wat foto’s maken, maar een juist beeld met toegevoegde waarde genereren. Huub bedankt en succes met fotograferen!”
Jeroen Huiskens, Nijmegen

“Huub heeft foto’s gemaakt van onze woning die we wilden verkopen. Prachtige foto’s, goede en snelle service. Een aanrader.”
Ylvi v.d. Berg, Rosmalen

“Huub heeft onlangs een fotoreportage gemaakt van ons mooie huis. De foto’s zijn zeer geslaagd en bijzonder mooi. Het is prettig om met een dergelijke fotograaf te werken. Wij hebben waar voor ons geld gekregen!! Ik beveel Huub dan ook graag aan!”
Frank Heddema, Vlijmen (bron: aanbeveling op LinkedIn)

Gratis tips ter voorbereiding

In de praktijk blijkt dat er nogal eens zaken worden vergeten bij het gereedmaken van woningen. Natuurlijk wil je graag effectieve bezichtigingen en dus niets aan het toeval overlaten.

Je woning in orde maken, daar help ik graag bij. In deze lijst staan algemene tips, maar worden ook per ruimte nog specifieke aanwijzingen gegeven. Je wil toch goed voorbereid zijn op de komst van je woningfotograaf én kijkers?

Fotografie in woonmagazine-stijl

Realistisch beeld van ruimte(s)

voordelen tilt-shift objectief | fototypo.nl

Visie: ik hecht belang aan een ruimtelijke, maar zeker ook geloofwaardige presentatie.

Dus niet zo:
Vaak wordt er een zgn. super-groothoekobjectief gebruikt. Dat lijkt super-slim, maar er zijn vooral nadelen:

 • Bij bezichtiging blijken kamers (aanzienlijk) kleiner dan de foto’s deden vermoeden.
 • Grote perspectivische vertekening midden in beeld: Grote ramen worden klein.
 • Grote perspectivische vertekening aan de beeldranden: ’n salontafeltje krijgt formaat slagschip en ’n Kevertje groeit uit tot limousine… (foto aangetroffen op funda)
 • Vervorming van rechte lijnen (gaan krom lopen, denk aan fish-eye effect)
 • Voorgevel klein afgebeeld (relatief ver weg), in een te groot afgebeelde voortuin (dichtbij)
effect supergroothoek bij woningfotografie

Maar zo:

 • Méér vloeroppervlak in beeld, door
  • op de beste plaatsen het statief op te stellen (met slimme zichtlijnen),
  • mijn tilt-shift objectief omlaag te verstellen (onafhankelijk van de camera).
   Zo kan ik kan zelf bepalen hoeveel van het plafond of de vloer op de foto komt.
 • Geen vervorming / kromming door matig groothoek tilt-shift objectief.
 • Verticale lijnen zoals muren blijven echt rechtop staan (camera  staat waterpas).
 • Ook met versteld objectief blijven verticale lijnen verticaal.
 • Zelfs hoge gevels worden “rechtop” gehouden (omhoog verstellen objectief)
tilt-shift objectief woningfotografie

Helder en fris

Er gaat niets boven natuurlijk licht. Maar waar nodig plaats ik meerdere externe flitsers in je woning, die draadloos worden aangestuurd. Deze leveren zacht invullicht, waarmee de helderheid van binnen en buiten mooi in balans wordt gebracht. Ook komt bijv. een kamer vanuit de hal nooit donker over, en andersom ook niet.

Je hebt (als makelaar) zeker al eens met tegenlicht te maken gehad:

 • óf het interieur is redelijk belicht, maar het raam is een grote witte vlek, de reflectie van het daglicht op de vloer is ook volkomen overbelicht,
 • óf het zicht uit het raam is redelijk belicht, maar het interieur wordt veel te donker.

Zelfs de beste camera is niet in staat om de lichtste én de donkerste delen over te laten komen zoals het menselijk oog ze waarneemt. Dat los je ook niet op door een flitser op de camera te zetten. Veroorzaakt grote spierwitte vlekken boven in beeld, die je veel op funda ziet. Plafonds die bijna de halve foto in beslag nemen weet ik te vermijden – zie Realistisch beeld van ruimte(s).

De werkelijke kleuren

Slim inzetten van techniek resulteert in sfeervolle slaapkamers en fris sanitair. Kleur speelt in de beleving van foto’s een belangrijke rol.

Kunstlicht draagt in sommige ruimtes bij aan een warme sfeer. Maar een spierwitte badkamer wordt door lampen op foto’s vaak beige/creme tot zelfs geel/oranje weergegeven. Op zo’n moment wil je als verkoper én koper graag de realiteit zien.

voor en na foto Kleur

Hoogtefotografie

Hoogtefotografie is altijd inbegrepen, omdat het werkt:

 • bijzonder perspectief trekt de aandacht
 • meer ruimte en diepte op de foto
 • zeer geschikt als hoofdfoto op funda
 • alles in één beeld: woning, voor- en achtertuin, omgeving
 • geen obstakels in beeld die het zicht belemmeren
 • zelfde hoge kwaliteit als de interieurfotografie
 • weinig werkruimte nodig; de beste standpunten zijn bereikbaar
 • geen tijdrovende vergunning nodig, dus direct inzetbaar

Werkwijze en mogelijkheden
Voor de hoogtefotografie zet fototypo een uitschuifbare hoogtemast in. De maximale hoogte bedraagt 8 meter. Doordat deze gemaakt is van hoogwaardig carbonfiber kan de professionele full-frame camera gebruikt worden. De hoogtefoto’s kennen dus dezelfde hoge kwaliteit en resolutie (46 megapixels) als de overige beelden van de reportage. De camera wordt via een draadloze verbinding vanaf de grond bediend. Met met live beeld van de camera.
De mast heeft weinig ruimte nodig en is draagbaar, dus vrijwel alle plekken zijn bereikbaar voor de fotograaf, die zo de beste standpunten kan innemen.

En drones dan?
Met de compactcamera’s met kleine sensoren van drones kan de beeldkwaliteit van een full-frame spiegelreflex niet worden bereikt.
Nog een groot voordeel ten opzichte van drone-fotografie is dat er geen vergunningen aangevraagd hoeven te worden. Er is een strenge wetgeving voor commerciële dronevluchten, zeker in stedelijke gebieden. Fotografie met een hoogtestatief kan direct en overal ingezet worden.

Avondfotografie

Een “twilight fotoshoot” is een waardevolle toevoeging aan de presentatie van het exterieur, die een luxe uitstraling heeft. Daarom: inbegrepen bij fototypo. Ook al moet de #villafotograaf er een tweede bezoek voor brengen tijdens de schemering.

avond | woningfotografie | 2015 | panorama

Als tijdens de schemer de lichten aan gaan ontstaat er altijd een bijzondere sfeer. De warme kleuren van de verlichting vormen een prachtig contrast met de diepblauwe lucht. Gevel, tuin, terras en zwembad worden ’s avonds letterlijk in een ander licht gezet; de magie zal huizenzoekers in het hoge segment zeker niet ontgaan.

Altijd professioneel nabewerkte beelden

Een integraal onderdeel van digitale fotografie-proces. Elke aangeleverde foto wordt uitgebreid en vakkundig op o.m. kleur, contrast en helderheid gecorrigeerd. Omdat het altijd nog beter kan. Ook ongewenste elementen zoals kale plekken in een grasveld kunnen geretoucheerd worden.

Direct contact met meedenkende fotograaf

 • Vooraf persoonlijk overleg over wensen, voorbereiding en planning fotoshoot.
 • Vooraf helderheid over tarieven en mogelijkheden.
 • Als perfectionist neem ik de tijd voor een optimaal resultaat.
 • Voor dit doel verplaats ik me graag in de positie van de kritische koper.
 • Interieurstyling “on the go” is inbegrepen (bijv. verplaatsen meubilair).

Bij het inplannen van de fotoshoot wordt rekening gehouden met de weersvoorspelling en zo mogelijk zelfs met de positie van de zon. Wisseldend bewolkt? Ter plekke wordt direct gereageerd op de omstandigheden. Ik ga voor een (zorgeloze) blauwe lucht op de hoofdfoto en een zonnetje in de tuin!


contact met fotograaf Huub Smits | fototypo

Ik help je graag – ook met vragen over bijvoorbeeld tarieven.

snel verkochte woningen (bron: funda)

huis snel verkocht | bron: funda

Woningfotografie

jaren 20 woning | voordeur | entree

Hoogtefotografie

woningfotografie | hoogtefotografie | fototypo

Avondfotografie

avond | woningfotografie | 2015 | portfolio
Bekijk portfolio avondfotografie